10 december 2020

Op 23 november ging het traject ‘Werknemersvaardigheden’ weer van start in het MAC3PARK stadion. In het traject werken BC Group en Regio Zwolle United al meer dan vijf jaar samen om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te helpen om (weer) aan het werk te gaan. Door de coronacrisis is dit voor veel mensen nog lastiger geworden. Daarom is een speciaal weekprogramma ontwikkeld met als thuisbasis het MAC3PARK stadion.

Gemeenten zijn verantwoordelijk om mensen die niet werken in haar gemeente weer aan het werk te krijgen. Meerdere gemeenten worstelen hiermee en door de coronacrisis is het niet makkelijker geworden. Voor het traject ‘Werknemersvaardigheden’ kan een gemeente ongeveer 12 werkzoekenden aanleveren die uitgenodigd worden voor een interactieve week rondom het stadion van PEC Zwolle. ,,In deze week ‘leren’ wij de deelnemers het complete ‘werkspelletje’, zodat zij weer arbeidsfit worden”, vertelt Rob Dokter van BC Group. ,,De observaties in de groep vertellen ons zo ongeveer alles”.

Een interactieve en sportieve week
Een bomvolle, maar leerzame week helpt om de mensen weer aan het werk te krijgen. ,,We starten op de maandagochtend met een fitheidsmeting. Zo krijgt de deelnemer een beeld hoe hij/zij ervoor staat. ’s Middags gaan de deelnemers ‘de hoogte in’ en verleggen zij hun grenzen bij Klim- en Outdoorcentrum Yosemite, waar veel verschillende aspecten aan bod komen als doorzettingsvermogen en samenwerking”, aldus Dokter.

De tweede dag staat in teken van communicatie- en presentatievaardigheden die nodig zijn om je ‘werkklaar’ te maken. Om de dag af te sluiten gaan de deelnemers fitnessen met elkaar. Het gaat niet om de sportieve prestatie, maar veel meer om de vorm van inspanning. Op de woensdag gaat de volledige groep samenwerkingsoefeningen uitvoeren. ,,Dat is altijd een prachtig schouwspel. Leuke, ludieke oefeningen waarin samenwerken centraal staat. Daarnaast doen we deze dag ook wat bekende teamsporten en dan zie je vaak meerdere deelnemers tot bloei komen . Prachtig om te zien wat sport wel niet kan losmaken”. Donderdag worden de wandelschoenen aangetrokken om 10 kilometer te gaan wandelen. “In deze activiteit komt zowel het sportieve- als sociale aspect aan bod. Deelnemers kunnen met elkaar praten en ervaringen uitwisselingen”, vertelt Dokter. ’s Middags krijgen de deelnemers tips en verdere feedback hoe zij een sollicitatiebrief het best kunnen schrijven naar de moderne werkgever. Vrijdag wordt de week afgesloten met een evaluatie als groep, maar ook met een persoonlijk evaluatie. 

Individuele begeleiding
Dokter vertelt dat het na deze week niet ophoudt voor de deelnemers: ,,We gaan nu individueel verder en proberen de deelnemers te koppelen aan een werkgever. Ik regel dan bijvoorbeeld een rondleiding en een gesprek bij een werkgever en ga ook zelf mee om de deelnemer niet 'in het diepe' te gooien. Op die manier proberen een match te creëren op weg naar duurzame arbeid. We begeleiden ze totdat duurzame arbeid gerealiseerd is”.

Resultaten van vorige groepen tonen aan dat het een succesvol traject is: ,,De vorige groep die het traject doorlopen heeft is volledig ‘duurzaam’ aan het werk gekomen. Dus niet dat ze na een aantal weken weer thuiszitten. Nee, we zorgen echt dat de deelnemer op de juiste plek terecht komt en vervolgens blijven we ook bijna wekelijks in contact met hen. Het belangrijkste is dat we samen werken aan een inclusieve arbeidsmarkt. We zijn erg blij met de samenwerking met Regio Zwolle United. Doordat we onder andere de naam, faciliteiten en de achterban van de club kunnen gebruiken, zorgt dat voor extra toegevoegde waarde voor de deelnemers”, besluit Dokter.

Reacties

Reacties aan het laden...
Terug naar overzicht

Meer