24 january 2022

Sinds enkele jaren is er onder de vlag van PEC Zwolle United een OldStars walking football team actief. In samenwerking met maatschappelijk partner Vegro is er dit seizoen voor de 60-plussers een traject gestart, waarbij men vrijblijvend kan deelnemen aan een meet- en beweegprogramma. Met als doel de gezondheid te checken en een persoonlijk beweegadvies op te stellen. Dit traject is de afgelopen begeleid door een derdejaars student Sportkunde van Calo, Hogeschool Windesheim.

Fitprogramma
Het meet- en beweegprogramma is een traject van 15 weken, waarbij om de 3 weken een meting wordt gedaan van de bloeddruk, het vetpercentage en de saturatie (de hoeveelheid zuurstof in het bloed). Op basis van lengte en gewicht van de deelnemer wordt eveneens de BMI-waarde vastgesteld. De metingen vinden plaats in de Vegro winkel in Zwolle en worden uitgevoerd door de medewerkers van Vegro.

Aan de hand van de metingen wordt er in samenspraak met de deelnemer een persoonlijk beweegadvies gemaakt door een student Sportkunde van de Calo (Windesheim). Vanzelfsprekend wordt bij afwijkende waarden, bijvoorbeeld een veel te hoge bloeddruk, aangeraden om meteen een afspraak bij de huisarts te maken.

De eerste meting
Begin november vonden de eerste metingen van het OldStars Fitprogramma plaats. De eerste mannen stonden om 8.45 uur al op de stoep van de Vegro-winkel in Zwolle. De OldStars werden in tweetallen ontvangen om zich te laten checken. Naast de check was er natuurlijk ook tijd voor een kopje koffie en om een kijkje te nemen in de winkel.

,,Het was best gezellig, maar ik vind het vooral heel goed om zo’n meting te doen. We voetballen wel elke week, maar worden ook een dagje ouder. En dan is het wel belangrijk om goed met je lijf om te gaan,” aldus een van de deelnemers. Inmiddels hebben alle deelnemers een persoonlijk voedings- en beweegadvies ontvangen.

Maatschappelijk partner
Vegro is een winkel voor het lenen, huren en kopen van hulpmiddelen. Met een webwinkel en landelijke dekking aan winkels en uitleenpunten is Vegro in heel Nederland te vinden, ook in Zwolle. Vegro is sinds 2021 sponsor bij PEC Zwolle en naamgever van de mindervaliden-tribune in het stadion. Daarnaast is Vegro maatschappelijk partner bij Regio Zwolle United en richt zich hierbij met name op de doelgroep ouderen. Zo is Vegro onder meer projectpartner van het OldStars walking football team.

OldStars walking football
Walking football is een vorm van voetbal waarbij, de naam zegt het al, de spelers niet mogen rennen. Een prachtig alternatief voor ouderen die vanwege fysieke beperkingen niet meer mee kunnen doen aan het traditionele voetbal, maar wel graag een balletje trappen. Naast lekker bewegen is ook het sociale aspect voor deze doelgroep van groot belang. Na het sporten is gezellig even nazitten minstens zo belangrijk. In Zwolle en de regio zijn ondertussen, vanuit de samenwerking SportService Zwolle, WijZ Welzijn en PEC Zwolle United, meer dan tien amateurverenigingen opgang geholpen met een eigen walking football team.

Reacties

Reacties aan het laden...
Terug naar overzicht

Meer