14 june 2022

Als eigenaar van Theo Tekst + Fotografie vertelt Theo Smits al 25 jaar de verhalen van anderen in woord en beeld. Met opdrachtgevers als De Telegraaf, Panorama en Red Bull begon Theo direct met grote namen aan zijn carrière als journalist, tekstschrijver en later ook fotograaf. En al dertien seizoenen (!) is Theo de vaste huisfotograaf van de maatschappelijke activiteiten en regiobijeenkomsten van PEC Zwolle / Regio Zwolle United. ,,In al die jaren maakte ik duizenden verhalen en de meeste publicaties heb ik ook bewaard”, klinkt het trots.

,,Ik schreef en fotografeerde, nog steeds trouwens, voor Rabobank IJsseldelta die gastheer werd van de Rabo Business Corner”, begint Theo aan de rand van het veld zijn verhaal, wanneer hem gevraagd wordt hoe hij ooit bij PEC Zwolle zijn intrede deed. ,,Omdat ik al een aantal jaren voor deze bank werkte, was dat voor mij als zelfstandig journalist, tekstschrijver en fotograaf een mooi moment om sponsor te worden. Tot die tijd zat ik als supporter altijd op de Berkumtribune. Al heel snel kwam FC Zwolle naar me toe om te vragen of ik ook voor de club wat kon betekenen en zo is het balletje gaan rollen.”

Verjaardagsfeestje
En dat balletje rolt nu al meer dan dertien jaar. ,,Als ik bij PEC Zwolle binnenkom, beschouw ik het als een soort verjaardagsfeestje. Iedereen is vrolijk, groet mij en vindt het leuk om even bij te praten. Dat sfeertje is in al die jaren niet veranderd. Wel is er een professionaliseringsslag gemaakt en dat was ook wel nodig. Amateuristisch was het zeker niet, maar wel heel vrijblijvend. Dat is een goede zet geweest, want PEC Zwolle is ook een serieuze club als je naar de regio kijkt. Niet alleen op sportief vlak trouwens. Samen met PEC kan Regio Zwolle stappen zetten, daar geloof ik echt in. Deze club is het grootste uithangbord van de stad en de omgeving.” 

Charme
Voor velen in het Zwolse is Theo bekend als fotograaf, maar dat is dus maar een deel van zijn werkzaamheden. ,,Men kent mij of als fotograaf, of als journalist/tekstschrijver of als beide. Alleen zien de meeste mensen mij altijd met een camera lopen en niet met een voicerecorder. Ik ben al 25 jaar tekstschrijver, maar een jaar of vijftien geleden ben ik pas de fotovakschool gaan volgen omdat ik heel pissig werd van de foto’s die bij mijn teksten werden geplaatst. Tekst en beeld moeten op elkaar aansluiten en elkaar daarmee versterken. Ik ben waarschijnlijk niet de beste fotograaf van Zwolle, laat dat duidelijk zijn. Maar op een creatieve manier weet ik er altijd wel iets moois van te maken.” Zeker bij PEC Zwolle en PEC Zwolle United slaagt Theo daar iedere keer weer in. ,,De charme van PEC is dat het altijd lukt om iets tofs neer te zetten, al zijn de middelen er misschien niet altijd voor. Soms mochten we bij Wehkamp de studio gebruiken voor de fotoshoot van de decemberfolder, maar ik herinner me ook nog dat we in het stadion de kleedkamer van de mannen moesten ombouwen. Toen John van ’t Schip kwam kijken wat er allemaal gebeurde, wilde hij ook wel even model staan. Daar stonden we dan, met een wit doek middenin de kleedkamer waar de kluiten modder nog op de vloer lagen. Ook dat had zo z’n charme.”

Over charme gesproken: in het contact met zijn opdrachtgevers is Theo een kei, want hij doet zich niet anders voor, maar giet er wel zijn eigen sausje over. Een kwinkslag of een grapje om het ijs te breken is dan ook zo gemaakt. ,,Klopt, het lukt me altijd om het ijs te breken, of dat nou bij een agrariër op Kampereiland is of bij een directeur die strak in pak op onze afspraak verschijnt. Het contact met al die mensen is supergaaf. Ik loop met iedereen weg. Hiërarchie speelt daarbij voor mij geen rol om mensen anders te benaderen.”

De top 3 van Theo
De opdrachten die Theo in de afgelopen dertien jaar voor PEC Zwolle en Regio Zwolle United uitvoerde, zijn niet op de vingers van een voetbalelftal te tellen. Toch vroegen we Theo naar zijn top 3 als het gaat om opdrachten die hem het meest zijn bijgebleven.

,,De samenwerking met Melanie, de grafisch ontwerper van PEC Zwolle, is altijd geweldig. Het klinkt misschien heel duf, maar met beperkte middelen weten we er samen altijd iets gaafs van te maken.”

,,Wat me ook direct te binnen schiet, zijn de foto’s die ik in 2014 maakte in Isala. Ik ging toen met Joost Broerse, Ryan Thomas en Bram van Polen met de gewonnen KNVB-beker op bezoek bij kinderen die in het ziekenhuis waren opgenomen. Dat was zó mooi om te doen.”

,,De leukste opdrachten vind ik die met de G-voetballers van WRZV de Boog. Die ereronde en het penalty schieten tijdens een wedstrijd van PEC bijvoorbeeld. Daar krijg ik gewoon kippenvel van, iedere keer weer. Echt fantastisch!”

4

Reacties

Reacties aan het laden...
Terug naar overzicht

Meer