20 april 2023

Woensdag 19 april mochten de kinderen van Playing for Success ‘de boer op’ bij biologische melkschapenboerderij De Vreugdehoeve. Het bezoek was onderdeel van de zesde editie van de Week van de Vitaliteit (14-21 april). Net als vorig jaar waren de kinderen van Playing for Success door maatschappelijk partner Rabobank uitgenodigd om een bezoek te brengen aan een agrarisch bedrijf. Weten waar je eten vandaan komt zorgt voor meer waardering en helpt bij het maken van gezondere keuzes.

Rondleiding bij de schapen
Nadat de ranja op was, kon de rondleiding beginnen. Marlies, de oudste dochter van de familie, nam de kinderen als eerste mee naar de schapen. Daar vertelde zij onder andere over het eten van de schapen en liet zij de grote voermachines zien. Deze grote voermachines maakte veel indruk bij de kinderen. Op de boerderij maakt de familie verschillende producten, zoals kaas en ijs. Het ijs mochten de kinderen later ook proeven en dit viel erg in de smaak. Marlies vertelde dat ze naast de melk ook de huiden en vacht van schapen gebruiken. De kinderen deden een gokje waar dit voor gebruikt kon worden, met veel goede antwoorden als gevolg. De vacht van schapen wordt verwerkt in bijvoorbeeld jassen en pantoffels.

Genieten in de speelweide
Nadat de kinderen een uitgebreide rondleiding hebben gekregen langs de schapen en de voermachines, was het tijd om alle energie eruit te gooien. De Vreugdehoeve heeft een hele grote speelweide, waar kinderen kunnen spelen en rennen. Voordat de kinderen los konden gaan in de speelweide, kregen zij nog een overheerlijk bolletje van het zelfgemaakte ijs van De Vreugdehoeve. Op de vraag of het een lekker ijsje was, klonk een meerstemmige: ‘Ja, heel lekker, de allerbeste!’ Naast het ijsje kregen alle kinderen ook het nieuwe Fitboek uitgereikt, welke boordevol staat met leuke en leerzame content over sporten en gezonde voeding. Klik hier voor meer informatie over de Week van de Vitaliteit en het Fitboek.

Fotografie: Theo Smits

Biologische schapenmelkerij De Vreugdehoeve
Net buiten Zwolle is biologische schapenmelkerij De Vreugdehoeve met zo’n 500 schapen gevestigd. Het pand van De Vreugdehoeve is volledig transparant, waardoor gasten achter de schermen mee kunnen kijken bij het maken van kaas en ijs. Via deze ramen kunnen ook de schapen bekeken worden. De schapen van De Vreugdehoeve zijn van het ras ‘Fries melkschaap’ en behoren tot zeldzame huisdierrassen. Dit ras produceert de meeste melk onder de schapen. De producten die worden gemaakt van de melk kunnen ook afgenomen worden in de winkel. Ook kunt u ter plekke genieten van al het lekkers dat De Vreugdehoeve te bieden heeft in het restaurant.

Reacties

Reacties aan het laden...
Terug naar overzicht

Meer